Fijne kerst en een gelukkig 2023!

DALLE 2022-12-21 134255 - a andy warhol style christmas card for 2023 with a christmas tree christmas decorations and an illustration of an arch bridge png

Kerst is een tijd van het jaar waarbij we samenkomen met onze familie en vrienden om te vieren en te delen in de vreugde van het seizoen. Een traditioneel onderdeel van kerst is het versturen van kerstkaarten en het uitwisselen van kerstgroeten met de mensen om ons heen. Dit jaar heb ik besloten om iets nieuws te proberen en heb ik artificial intelligence (AI) gebruikt bij het maken van mijn kerstkaart en kerstgroet.

Er zijn verschillende redenen waarom ik ervoor heb gekozen om AI te gebruiken bij het maken van mijn kerstkaart en kerstgroet. Ten eerste biedt AI de mogelijkheid om snel en efficiënt te werken. In plaats van uren te spenderen aan het ontwerpen van een kerstkaart of het schrijven van een persoonlijke kerstgroet, kon ik met behulp van AI binnen enkele minuten een professioneel ogende kerstkaart en een unieke kerstgroet maken.

Daarnaast biedt AI ook de mogelijkheid om op een creatieve manier te werken. Er zijn verschillende tools en software beschikbaar die gebruikmaken van AI om unieke en originele ontwerpen te creëren. Zo kon ik mijn kerstkaart op een manier ontwerpen die ik nooit had kunnen bedenken als ik het handmatig had gedaan.

Tot slot heb ik ook AI gebruikt omdat het mijn tijd en moeite bespaart. Door AI te gebruiken, hoefde ik niet zelf te ontwerpen en te schrijven, wat me de gelegenheid gaf om mijn tijd te besteden aan andere belangrijke zaken rondom de feestdagen.

In conclusie heb ik AI gebruikt bij het maken van mijn kerstkaart en kerstgroet vanwege de efficiëntie, creativiteit en tijdbesparing die het biedt. Hoewel traditionele manieren om kerstkaarten en kerstgroeten te maken nog steeds een plaats hebben in onze samenleving, denk ik dat AI een waardevolle aanvulling kan zijn op het proces van het vieren van de feestdagen.

 

Bovenstaande tekst is het resultaat van het stellen van de volgende vraag aan ChatGPT, de openbare versie van de op AI gebaseerde tekstgenerator van OpenAI: "Schrijf een blogpost over waarom ik AI heb toegepast bij het maken van een kerstkaart en een kerstgroet"

 

De kerstkaart is gegenereerd in Dall-E 2 , ook een AI-product van OpenAI. Hierbij ging het om de opdracht: "a andy warhol style christmas card for 2023 with a christmas tree, christmas decorations and an illustration of an arch bridge". 'Onbewust' (denk ik) heeft Dall-E2 nog een grapje ingevoegd:  20-20-tree… En wie weet was het wel bewust, maar daarom heb ik deze uitgekozen. De andere waren iets  minder van kwaliteit:

DALLE 2022-12-21 144552 - a andy warhol style christmas card for 2023 with a christmas tree christmas decorations and an illustration of an arch bridge pngDALLE 2022-12-21 144600 - a andy warhol style christmas card for 2023 with a christmas tree christmas decorations and an illustration of an arch bridge pngDALLE 2022-12-21 144555 - a andy warhol style christmas card for 2023 with a christmas tree christmas decorations and an illustration of an arch bridge png

 Beide resultaten werden binnen een minuut gegenereerd. Wat ik fascinerend vind is vooral hoe snel deze techniek zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld en hoewel er nog veel af te dingen is aan de kwaliteit van de plaatjes en soms ook de tekst, zal dit heel snel gaan veranderen en ook ons leven sneller gaan binnendringen dan we beseffen. Bedenk ook dat dit nog maar de 'consumentversies' zijn. Machine learning, AI zijn krachtige technische tools, die mits binnen de juiste kaders werkend, uitstekend werk kunnen verrichten maar aan de andere kant bestaat er ook het risico dat vooral in de creatieve beroepen werk verdwijnt.

Niet voor niets is ook in de a.s. Machineverordening tekst opgenomen om een veilige toepassing mogelijk te maken. Ik verwacht zeker dat ook in de bruggenwereld er op korte termijn toepassingen komen. Denk hierbij aan beeldherkenning of andere hulpmiddelen waarmee gevaarlijke situaties kunnen worden herkend op camerabeelden.

Wat er ook gebeurt, ik wens iedereen:

een fijne kerst , een veilige jaarwisseling en een succesvol 2023!

Jacques Montijn

MTMC